Materialinės Lietuvos kūryba ir mėsos pramonė

2019 M04 2 | Lietuvos ekonomikos raida

Materialinės Lietuvos kūryba ir mėsos pramonė

Mėsos gaminių pramonė Lietuvoje

Pagrindinę mėsos gaminių rinkos dalį Lietuvoje užima „Biovela group“, kuri yra ir viena didžiausių gamintojų centrinėje Europoje. Pusę savo produkcijos įmonių grupė eksportuoja į užsienio šalis. Svarbiausios „Biovela Group“ bendrovių „Biovela“, „Utenos mėsa“, „Maisto pramonės logistikos grupė“, „Tauragės maistas“, „Selentė“ veiklos sritys – šviežios mėsos ir mėsos produkcijos gamyba, kiaulių auginimas, kiaulių ir galvijų supirkimas, skerdimas bei logistika. „Biovela Group“ bendrovėms vadovauja generalinis direktorius Virginijus Kantauskas. Vilniaus rajone, Dūkštose 1994-aisiais metais įkurta ,,Biovela“ savo veiklą pradėjo kaip nedidukė šeimos įmonė, turinti vos keliasdešimt darbuotojų. Nuo pat pirmų dienų bendrovėje diegiami modernūs, pažangūs įrengimai, investuojama į nuolatinį specialistų tobulinimą. Visi gamybos procesai bei kokybės kontrolės mechanizmai atitinka aukščiausius ES reikalavimus. Tai ir lėmė, kad „Biovela“ išaugo, tapo šiuolaikiška ir novatoriška lydere, su savo produkcija vykusiai ir užtikrintai įsiliejo į Lietuvos bei užsienio šalių rinkas.

 

Mėsos gaminių asortimentas

Gaminių asortimentą daugiausia sudaro vytinti, rūkyti, virti, marinuoti, kulinarijos ir kiti produktai. Užsiimdama išsamia rinkos ir jos pokyčių analize, bendrovė kasmet pirkėjams pateikia po 10 – 15 naujų gaminių. Viena didžiausių mėsos perdirbimo bendrovių Lietuvoje „Utenos mėsa“ buvo įkurta 2002 metais, perėmusi tuometinio Utenos mėsos kombinato veiklą, kuri buvo pradėta dar 1976 metais. Nuo 2004 metų „Utenos mėsa“ tapo „Biovela group“ įmonių nare. Gamykla įrengta pagal ES standartus, aprūpinta pažangiausia mėsos perdirbimo bei pakavimo įranga. Įmonėje dirba apie 600 darbuotojų, tarp jų yra ir dirbančių nuo pat jos įkūrimo – tai yra daugiau nei 40 metų. Bendrovė turi sutelkusi aukščiausios kvalifikacijos technologus, gebančius kurti itin skoningus ir sveiko maisto reikalavimus atitinkančius gaminius, kruopščiai atrenka prieskonių mišinius. „Utenos mėsa“ yra itin platų asortimentą siūlanti įmonė, kurios moderni gamybos įranga suteikia galimybę gaminti ir daugelį tradicinių gaminių. Įmonės produktai ne kartą pelnė įvairius apdovanojimus Lietuvoje. Bendrovėje veikia moderni skerdykla, kas leidžia pirkėjams įsigyti produktų, pagamintų iš šviežios bei kokybiškos žaliavos. Vieni didžiausių skerdenų išpjaustymo pajėgumų Lietuvoje taip pat užtikrina, kad visi užsakymai būtų įvykdyti per trumpiausią laiką. Seniausia Lietuvoje nuo 1932 metų be perstojo veikianti mėsos perdirbimo įmonė „Tauragės maistas“ yra garsios ir išvystytą pramoninę galią turėjusios bendrovės „Maistas“ tradicijų perėmėja ir tęsėja. Nuo 2014 metų gamykla tapo įmonių grupės „Biovela group“ dalimi. Bendrovėje dirba apie 100 darbuotojų. „Tauragės maistas“ yra viena iš seniausių mėsos perdirbimo įmonių Lietuvoje, kurios asortimentą sudaro tik laiko patikrinti ir autentiški rankų darbo mėsos gaminiai. Įmonės gaminamų mėsos produkcijos asortimentą sudaro ir vieni garsiausių Lietuvos skilandžių, šalto ir karšto rūkymo dešros bei gaminiai, ir ypatingai per šventes mūsų tautiečių vertinami vyniotiniai.

 

Šimtmečio Lietuva. Visuomenė. Ekonomika. Kultūra. 

Sudarytojas ir vyriausiasis redaktorius 

Rimantas Šlajus